Rögtön a bejegyzés elején tisztázzuk, mi is tulajdonképpen az a PR. Elárulom, ebben sokszor a szakemberek sem értenek egyet. A PR a marketingkommunikáció elválaszthatatlan része, ugyanakkor teljesen más eszköztárból dolgozik. 

PR, vagyis Public Relations alatt általában azt a folyamatot értjük, amikor egy szervezet meghatározza, hogyan kommunikáljon a tágabb környezetével, és a már meglévő, valamint potenciális ügyfeleivel. A PR kifejezés nem igazán fordítható le magyarra, szó szerint a “közönséggel való kapcsolat”-ot értjük alatta.

PR-t mindenkinek!

Akár csak egy nagyvállalatnak, egy kisvállalkozásnak is szüksége van “jó PR-ra”. Kisvállalkozások esetében PR támogathatja a direkt salest, de emellett fontos feladata, hogy kialakítson és megtartson a vállalkozásodról egy olyan pozitív képet, amivel megerősítheted a már meglévő ügyfélkapcsolataidat és új vásárlókat is vonzhatsz magadhoz.

Azonban nem tagadhatjuk, hogy egy nagyvállalat jóval szélesebb eszköztárból válogathat. Egy többmilliós vállalati költségvetésből látványos PR rendezvényeket lehet megvalósítani, például flashmobokat, sajtótájékoztatókat vagy influencer-kampányokat. 

Emellett külön büdzsé van még a különböző média platformokon megjelenő PR  vagy natív tartalmakra is. A legtöbb nagyvállalat nem is tart fenn saját PR osztályt, nem ritkán több kommunikációs ügynökségnek szervezik ki az ehhez kapcsolódó feladatokat – a kommunikációs kampányok tervezésétől elkezdve a rendezvényszervezésen át a sajtóanyagok megírásáig mindent vállalnak ezek az ügynökségek. Ennek azonban ára van – általában igen költségesen valósítják meg a különféle PR tevékenységeket.

Ezek után felmerülhet benned a kérdés: “Oké, kisvállalkozóként mit tehetek, hogy nekem is “jó PR-om” legyen? Hogyan rúghatok labdába ezen a pályán?

Ne ess kétségbe, vállalkozóként, kis cég tulajdonosaként is érdemes a PR-al foglalkozni! Csupán más eszközökre lesz szükséged…

A KKV PR szuperfegyvere: a partnerkapcsolatok

Tisztázzuk is le, mit értünk ez esetben partnerkapcsolatok alatt: azokat a kommunikációs és stratégiai partnereket értjük, akikkel kölcsönösen előnyös, ideális esetben hosszú távú együttműködést alakítasz ki, ami elősegíti mindkét fél üzleti céljait.

A sikeres partnerkapcsolat építés alapköve a kölcsönös bizalom mellett az egymás értékeinek tisztelete, az őszinte kommunikáció és a hosszútávon gondolkodás.

Lehet bármilyen kicsi a vállalkozásod, tarthatsz bármennyire is az utad elején, az értékes partnereknek mindig nagy hasznát fogod venni, ezért érdemes a kezdetektől gondolni rájuk. Az, hogy milyen keretek között dolgoztok együtt, csak rajtatok múlik – fontos, hogy amellett, hogy kölcsönösen segítitek egymást, a partnerségetek látható, és már csak emiatt is működik a keresztpromóció. 

A partnerkapcsolataidat akkor is bevetheted, amikor éppen nincs anyagi kereted a megszokott marketingesz közökhöz nyúlni. Ezért is fontos, hogy folyamatosan ápold ezeket a kapcsolatokat, időről időre érdeklődj partnereid iránt, akkor is, ha éppen nincs futó közös projektetek. 

Kik lehetnek a vállalkozásod partnerei? Vegyük őket sorba!

1. Média- és sajtókapcsolatok

A média és sajtókapcsolatok nagyon értékesek tudnak lenni, ugyanakkor kisvállalkozóként ez nem könnyű terep. A médiába kétféleképpen tudsz bekerülni: vagy hirdetési felületet vásárolsz, vagy pedig organikus módon – ehhez az kell, hogy valami nagyon egyedit hozz létre, legyen valami wow faktor nálad, amire egy szerkesztő vagy újságíró felfigyel. 

Az első út nagyon költséges a második pedig nagyon időigényes, hozzáértést igényel, és nem garantált a kedvező végkifejlet. Kisvállalkozóként nem ezek lesznek számodra az elsődleges kommunikációs vagy stratégiai partnereid, ugyanakkor tartsd észben, hogy ez a lehetőség is előtted áll.

2. Kommunikációs- és üzleti partnerek a konkurencia soraiból

Igen, jól olvastad – egy konkurens vállalkozás is nagy szerepet vállalhat a saját kedvező imázsod kiépítésében! Mindannyian osztoztok a piacon, miért ne alakíthatnátok ki kölcsönösen előnyös együttműködéseket? 

Vizsgáld meg a legnagyobb versenytársaid: keresd meg a hasonlóságokat és a különbségeket. A különbségek kihangsúlyozása az, aminek köszönhetően mindkettőtök számára előnyösen alakíthatjátok ki a partnerséget.

A konkurensekkel történő kapcsolatfelvételt már a vállalkozásod induláskor megteheted. Sokkal jobb, ha az elején fény derül arra, hogy a versenytársadnak egyáltalán van-e hajlandósága jövőbeni együttműködésekre.

3. Olyan vállalkozások, akiknek a célcsoportja azonos, de ők maguk nem konkurencia

 A versenytársaid mellett olyan nem konkurens vállalkozásokat is érdemes felkeresned partnerlehetőséggel, akik tevékenységükkel szorosan kapcsolódnak a te termékeidhez vagy szolgáltatásodhoz. 

Például, ha táskákat készítesz, kölcsönösen előnyös partnerséget alakíthatsz ki egy ékszertervezővel. Ha esküvőszervező vagy, bármikor jól jöhet egy megbízható fotós partner. Ha személyi edző vagy, egy jó dietetikus partnerrel csak nyerhetsz. És így tovább…

4. Influencerek, bloggerek és affiliate partnerek 

Az influencerek, vagyis véleményvezérek a kkv-k számára is értékes partnerkapcsolatok. Nagyon fontos, hogy kölcsönösen előnyös együttműködést kínáljunk,egyenrangú partnerként tekintsünk rájuk. 

Esetükben egy népszerű együttműködési típus az affiliate-partnerség. Érdemes ezen elgondolkodnod, hiszen a célcsoportod körében népszerű és hiteles(!) influencernél nem is kell jobb reklámfelület a termékednek vagy szolgáltatásodnak. 

A sikeres influencer kapcsolat titka, hogy a partner (legyen szó fizetett együttműködésről, barterről, vagy egyéb megállapodásról) ne szóljon bele aktívana tartalom előállításába. Ez különösen igaz, ha nem fizetett együttműködésről van szó. Bízz a választott véleményvezéredben, hiszen nála jobban senki sem ismeri a közönségét.

A siker másik fontos feltétele, hogy ne csak óriás-infuencerekben gondolkodj – egy kisvállalkozás számára egy hiteles mikroinfluencer nem csak elérhetőbb, de az esetek többségében sokkal hitelesebb partner is. Ehhez csupán az kell, hogy találd meg az értékeidhez leginkább megfelelő véleményvezért.

Partnerkapcsolatépítés step-by-step

Ne aggódj, a partnerkapcsolatépítés nem olyan bonyolult – csak egy jól átgondolt terv kell hozzá és idő. Íme a lépések, amiket csak követned kell:

  1. Szánj rá pár órát, hogy elkészíts egy lehetséges partnerlistát – gondold át, milyen területeken van szükséged partnerekre. Ezt követően gondolkodj el azon, hogy az adott területhez kapcsolódó partnernek milyen értéket tudsz felkínálni, ami miatt vonzóvá teheti az ajánlatod számukra. 
  2. Listázd ki a potenciális jelölteket – vedd figyelembe, hogy választott partnereid több ponton is tudjanak azonosulni a vállalkozásoddal. Például egyezzen a célközönség, a kommunikáció stílusa legyen hasonló ahhoz, amit te képviselsz, a vállalkozás mérete se legyen jelentősen nagyobb vagy kisebb a tiédnél.
  3. Készíts ütemtervet – határozd meg az időt, amikor felkeresed a partnerjelöltet. Csinálhatsz akár egy idővonalat is, hogy az elkövetkező pár hónapban melyik jelölttel mikor veszed fel a kapcsolatot. Egy partnerkapcsolat kiépítése és menedzselése hoszszadalmas folyamat, ezért ne egyszerre időzítsd az összes kapcsolatfelvételt, fontos a fokozatosság.  
  4. Nincs más hátra, vágj bele, lépj kapcsolatba potenciális partnereiddel!

Összegzés

A partnerkapcsolatok olyan erőforrások, amiket kisvállalkozóként sem szabad alábecsülni. Nagyon sokat segíthet (főleg a kezdeteknél), ha vannak megbízható partnereid, akikkel kölcsönösen támogathatjátok egymást. 

Ha úgy érzed, nincs időd és energiád a kapcsolatépítésre, valamint szükséged van útmutatásra, keress fel egy kkv PR szakembert, aki segíthet neked a partnerstratégia kidolgozásában és a kapcsolatfelvételben.

A cikk megírásában szakmai segítséget kaptam PR partneremtől, Heinrich Dorottyától. Elérhetőségeit a partnereim között megtalálod: https://iriszbabanics.com/partnerek/