Hogyan érheted el, hogy az emberek érdekesnek találják a tartalmaid, figyelemmel kövessék őket, és szívesen ajánlják másoknak is?

Miért van az, hogy egyes blogokon, Youtube csatornákon és közösségi média profilokon alig várod az újabb posztok megjelenését, míg más tartalmak teljességgel hidegen hagynak? Gondolkoztál már ezen?

Hogyha a bizniszed sikerét elősegítendő nálad is rendszeres feladat a tartalomgyártás, akkor
minél hamarabb választ kell találnod a kérdésre. A cikkben 5 praktikus gyakorlati tanácson keresztül könnyítem meg a dolgod, melyeket alkalmazva elérheted, hogy az emberek kíváncsiak legyenek a mondandódra.

El kell érned, hogy figyelni akarjanak rád

Online és offline térben manapság figyelmet szerezni legalább annyira nehéz, mintha egy hangos és zsúfolt szórakozóhelyen szeretnél ismerkedni, miközben túl kell kiabálnod a tömeget.

A figyelem egyre ritkább kincsnek számít, amiért kőkeményen meg kell dolgoznod. Tetszik vagy sem, a leginkább ütősre sikeredett cikked, videód és Insta posztod is simán menni fog a levesbe, ha nem keltesz körülötte alapos hírverést.

Mutatom, hogy milyen eszközökkel tudsz figyelmet generálni a tartalmaidnak:

 • szöveg: dobd a kukába a semmitmondó, tucat címsorokat. Használj erős állításokat és kijelentéseket, hogy az emberek felkapják a fejüket a címsorod láttán.
 • színek: ugye azt akarod, hogy a hírfolyamot unottan görgető látogató legalább pár másodpercig elidőzzön a posztodon? Akkor használj a hirdetéseidhez és bejegyzéseidhez élénk, markáns színeket, amik különböznek a megszokottól.
 • fotók: ne elégedj meg a gagyi stock fotókkal. Használj inkább Canva-t vagy Photoshopot, és vigyél egy kis fantáziát a hirdetésekhez használt kreatívokba.

Elsőként tehát a figyelem megszerzése a kulcs, de ez még nem lesz elég a sikerhez.  A figyelmet fenntartani ugyanis még nehezebb, mint megszerezni.

Csináld ezt, hogy a látogatónak eszébe se jusson elkattintani

A releváns statisztikák szerint az átlagos látogató 37 másodpercet tölt egy blogbejegyzés olvasásával. Még fontosabb információ talán, hogy mindezt hogyan teszi. Az emberek speciális kifejezéssel élve, úgymond scannelve olvasnak online tartalmakat

Vagyis megnézik a címet, az alcímeket, és ha érdeklik őket a részletek, akkor jó esetben beleolvasnak az apróbetűs szekciókba is. De ha nem nyered el a tetszésüket, akkor másodpercek alatt kattintanak el.

Te viszont azt akarod, hogy a-tól z-ig kíváncsiak legyenek a mondandódra. Ennek érdekében fontos, hogy

 • tördelj – legfeljebb minden negyedik sor után üss egy Entert. Az egybefüggő nagy szövegek már első ránézésre is elrettentenek mindenkit. (engem legalábbis biztosan)
 • használj kiemeléseket – vezesd a tekintetet, a fontosabb gondolatoknak pedig adj hangsúlyt vastag betűvel. (ha megnézed, én is vastaggal szedtem a cikkben a hangsúlyos részeket)
 • az alcímeket írd meg atomra – ha csak az alcímeket olvasnám végig, már abból is derüljön ki a bejegyzésed lényege. (ha az alcímek tetszenek, elolvasom a többit is)

Beszélj egy nyelvet a célközönségeddel

Tartozom egy őszinte vallomással, de készülj fel, mert nyers lesz. Jöhet? Akkor mondom: a helyzet az, hogy az égvilágon senkit sem érdekel a terméked vagy a szolgáltatásod!

Bocsi, de ez az igazság. Az emberek a saját vágyaikkal, problémáikkal és céljaikkal vannak elfoglalva. Neked azt kell megmutatnod a tartalmaiddal, hogy nálad van a hőn áhított megoldás, amire szükségük van. 

Ennek szellemében úgy kell megszólítanod a célközönséged tagjait, hogy

 • a mondandód az őket leginkább foglalkoztató fájdalompontra tapintson;
 • mégpedig az általuk gyakran használt kifejezéseket tartalmazva;
 • és azt a vágyott állapotot felvillantva előttük, amit a saját szavaikkal sem fogalmaznának meg másképp.

„De Írisz, hogyan ismerhetem meg a célközönségem szava járását?” Kitűnő a kérdés, máris mutatom a választ:

 1. lépj be azokba a tematikus Facebook csoportokba, ahol ők is jelen vannak;
 2. csekkold a releváns termékeket vagy szolgáltatásokat az Amazon.com felületén /külön tudom ajánlani a vásárlói visszajelzéseket/;
 3. nézd meg a releváns témaköröket a gyakorikerdesek.hu oldalon /tudom, mit gondolsz, de azon a felületen bőven akad értékes anyag is/;
 4. kutasd le a piacod és figyeld, mások milyen kifejezéseket használnak;
 5. beszélgess olyan emberekkel, akik számára a tartalmad mindenképp releváns lehet.

A legtöbben ott rontják el a tartalomgyártást, hogy brillírozni akarnak a szavakkal, szépirodalmi babérokra törve. Te ne ess ebbe a hibába. Fogd fel a tartalomkészítést úgy, mintha az egyik potenciális vásárlóddal beszélgetnél.

A tartalomgyártás inkább hasonlít maratonra, mint sprintfutásra

Miként viszonyul a tartalomgyártáshoz a középszerű, frusztrált és sikertelen vállalkozó? Készít maximum három, jóindulattal is gyengécskének blogposztot, Instagram vagy Facebook bejegyzést, majd meglepődve tapasztalja, hogy nem kezdenek el kapásból özönleni a milliók.

Ilyenkor egyesek sértődötten leállnak a tartalmak készítésével, mondván „az emberek nem szeretnek olvasni”, vagy „ebben az országban nem lehet vállalkozni”. Az ilyen hozzáállás béna, ennél többre vagy képes

Az online tartalomkészítés olyan, mint amikor egy apró hógolyót elindítasz a hegytetőről. Az első néhány bejegyzésed még nem fog átütő sikert aratni, ezzel számolj. De kitartó munkával el fog jönni az a pont, amikor a dolog beindul, méghozzá brutálisan.

Egy-egy posztod pont telibe találja a vásárlói igényeket. Hirtelen néhány Like helyett tucatszám jönnek a kedvelések és megosztások, az emberek beszélni kezdenek rólad, és lesz néhány rajongód is.

A több látogató több érdeklődőt generál, és szépen elkezd felfelé tendálni a megrendelések száma is. Te pedig motiváltabb vagy, mint bármikor, ezért sorra rukkolsz elő a király ötletekkel.

Tetszik ez a jövőkép? Akkor abba ne hagy a tartalomkészítést néhány próbálkozás után.

Így hozhatod ki a legtöbbet ugyanabból a tartalomból

Tegyük fel, hogy találsz egy érdekes témát, amiből kreálsz egy velős blogbejegyzést, színültig töltve értékes tudással. Itt akár meg is állhatnál, de így értékes lehetőségeket hagynál pamlagon heverni. Mit tegyél tehát?

Fogod a kész cikket, és felosztod három különálló tartalmi egységre. Ezekből a részekből aztán egyenként csinálsz egy-egy Instagram vagy LinkedIn posztot, természetesen mindez az eredeti cikkre linkelve.

A posztok írásos változata mellett készítesz rövid videókat is, amiket feltöltesz a Youtube csatornádra, a leírásba pedig szintén beágyazod a linket az eredeti cikkhez. Biztos, ami biztos alapon a hírlevél listádra is küldesz egy üzenetet, benne egy ajánlóval a cikkre.

Szaknyelven ezt a módszert hívják tartalommutációnak. Ezzel a metódussal kiiktathatod a „nem tudom miről posztoljak” problémát, ráadásul borzasztó egyszerűen terelhetsz újabb és újabb látogatókat az oldaladra.

Összegzés

„Mi legyen a következő lépés” – kérdezheted most, a cikk végére érve. A rövid válasz a megvalósítás. Elsőként tupírozd fel a meglévő tartalmaid a felsorolt tippek segítségével. Ezt viszonylag könnyű lesz megtenni, hiszen nem a nulláról indulsz.

Az új anyagok gyártása során pedig eleve azzal a szemlélettel lesz célszerű dolgoznod, hogy a figyelem bizony nagy kincs, amiért keményen meg kell dolgozni.