Sok kezdő- vagy kisvállalkozás keres meg azzal, hogy segítsek értékesíteni, készítsük el a hirdetéseit vagy robbantsuk be az Instagramját. Tudod, mi a közös bennük általában? Hogy tökre nem ezekre van szüksége a vállalkozásuknak, és ha kérdés nélkül elvállalnám a melót, akkor csak mélyíteném a problémájukat.

Le merem fogadni, hogy minden második vállalkozó, aki ezt a cikket most olvassa (lehet, hogy te is?), ugyanebben a hibában cirkál, körbe és körbe, és nem tudja, miért nem tud egyről a kettőre jutni.

A hiba pedig: a terméked vagy a szolgáltatásod NINCS KIDOLGOZVA! Ebben a blogposztban végigvezetlek a szükséges lépéseken, és most mondom, ha csak egy is hiányzik, akkor öntöd a lyukas vödörbe a vizet (mármint folyatod el a hirdetésekkel a pénzt, érted). Ha sietsz, akkor csak szkenneld végig a címsorokat, és ha az a pont hiányzik a vállalkozásodból, akkor javaslom, keríts időt az elolvasására!

Kérem a listát!

Nagyon fontos, hogy az ÖSSZES terméket és/vagy szolgáltatást listáznod kell, majd az üzleti szempontból lényeges tulajdonságaival kiegészítened. Ilyen tulajdonság például a leírása, a beszerzési ára és a tervezett eladási ára is.

Ha most AZONNAL elkérném a listát, át tudnád dobni emailben? Ha nem, akkor bajban vagy. De akkor is bajban vagy, ha van egy listád, amit csak te értesz. Szóval ha át is tudod dobni, de én meg visszakézből passzolnám, hogy “bocs de ez értelmezhetetlen” akkor is gázban vagy.

Ugyanis…
1.) Te sem látod át igazán, ha nincs letisztázva leírva.
2.) a vásárlóid/ ügyfeleid PLÁNE nem látják át.
3.) az életben nem találsz jó kivitelezőt (akár marketing, akár asszisztencia, akár bármi), aki HATÉKONYAN segítene, ha béna a listád. Ha van kivitelezőt, és nem kérte be ezt a listát, gyorsan gondolkodj el, jó kivitelező-e.

Ez egy amolyan nulladik, vagy mínusz első pont volt. Menjünk tovább.

Mitől vagy te a befutó?

Nagyon fontos, hogy meghatározd, miben tér el, mitől jobb a te portékád attól, mint ami már létezik a piacon. Miért válasszon téged a vásárló/ ügyfél?

Csak szólok, hogy ez nem ey költői kérdés. A fenti listádat (javaslom az Excelt) egészítsd ki LEGALÁBB egy oszloppal, ahol konkrét érveket sorakoztatsz fel az egyes termékek/szolgáltatások mellett.

Még jobb, ha annyi oszloppal bővíted, ahány szegmensed van, és az érveidet szegmens-specifikusan írod le! Nem tudod, mi az a szegmens, vagy nincs neked olyan? Akkor majd ezzel a cikkel folytasd az olvasást, ami a célcsoportokról és a szegmensekről szól!

Ha nagyon pro akarsz lenni (vagy szuper marketinget futtatni), akkor egy extra oszlopban még azokat is felsorolod, hogy bizonyos versenytársaktól miben térsz el!

Minőségbiztosítás

Ez egy olyan szó, amiről a kkv szektorban azt hiszik, nem nekik szól, erre csak a nagyoknak kell figyelniük. Hát, a frászt! Numero egy: meg kellene határoznod, hogy a te esetedben MI A MINŐSÉG. Ugye? Mert miért higgyem el vásárlóként/ügyfélként, hogy minőségi cuccot kapok tőled, ha valójában nem is tudod megfogalmazni, mi az.

Ha sikerül, akkor jön a kövi lépés, össze kell írnod, hogyan garantálod ezt a minőséget minden egyes eladás alkalmával. Hogyan ellenőrzöd és garantálod, hogy az általad kínált termék/szolgáltatás minősége kifogástalan?

Nehéz feladat? Nehéz! Megtérül, ha foglalkozol vele? Kétségtelen!

A vége hiába csodás, ha útközben ezerszer megbántam, hogy elindultam, avagy a folyamatok fontossága

Bizony, bizony, újabb kifejezés, amire a kkv tulajdonosok többsége legyint. Pedig már egy EV hatékonyságán és sikerességén sokat lendíthet, ha vannak folyamatok, ami mentén dolgozik.

A termékek/szolgáltatások listát tehát azzal kell kiegészítened, hogy a folyamataidat felvázolod. Nagyon egyszerűen szólva, hogyan értékesíted az adott terméket, hogyan lehet megvásárolni, hogyan jut el a vásárlóhoz.

Ez nagyon alapvető dolognak tűnik? Az is. De pont emiatt fogod elfelejteni! Szóval állj neki, és modellezd az alapvető folyamataidat!

Íme segítségképpen egy példa:
Online tanfolyamot értékesítesz. A tanfolyamra való jelentkezés folyamata.

 1. A tanfolyam anyaga elkészül.
 2. Sales oldalt készítek, amin bemutatom a tanfolyamot.
  – szöveg megírása
  – képek kiválasztása
  – grafikai anyagok elkészítése
  – oldal elkészítése (WordPress)
 3. Jelentkezési űrlap
  – SalesAutopilot lista elkészítése + Számlázz.hu rendszerrel összekötés
  – SalesAutopilot űrlap elkészítése + fizetési mód beállítása (átutalás) + automata számlázás beállítása
  – űrlap beágyazása a weboldalra
  – automata visszaigazoló levél + levél megírása (levélbe mezőkód beillesztése: név; díjbekérő számla) + levél időzítése + tesztelés és élesítés
 4. Fizetés adminisztrálása
  – sms a tranzakcióról
  – a fizetést adatmódosító űrlappal adminisztrálom a fizetést a SalesAutopilotban (manuális) + végszámla kiállítása (Automata)
  – végszámla és belépési adatok kiküldése emailben + levél megírása (levélbe mezőkód beillesztése: név;végszámla) + levél időzítése + tesztelés és élesítés

Termék listából termékpiramis

Ahhoz, hogy egy jó online értékesítési rendszert felépíts, szükséged lesz az alkotóelemekre, tehát első lépésben egy termékpiramisra.

A piramis lényege, hogy középen áll a főtermék (vagy szolgáltatás), amit valójában el akarsz adni. Fölötte van egy luxustermék, aminek a lényege NEMCSAK az, hogy drágább legyen, mint a főterméked, hanem hogy ezen NAGYON SOKAT keress. Ezt kevesen fogják kérni, de azokon a vásárlásokon nagyon sokat keresel majd. Ezen kívül szükséged lesz egy belépőtermékre, ami egy kiegészítője a főtermékednek, vagy kisebb értékkel bír (mert pl. nem tud annyi mindent). Az egész aljára pedig kell egy csali.

Ha a főterméked árát két dollár jellel ($$) jelöljük, akkor a belépőterméked egy ($), míg a luxusterméked négy ($$$$). A csali ingyenes, az email címével fizet érte az érdeklődő.

Példa termékre:
csali: 7+1 trendi asztaldekoráció 2020-ban, amivel elkápráztathatod a vendégeidet (PDF)
belépőtermék: 6 részes fehér porcelán étkészlet, 6.000 huf
főtermék: 12 részes fehér porcelán étkészlet, 11.000 huf
luxustermék: 36 részes fehér és arany porcelán étkészlet, 48.000 huf

Példa szolgáltatásra:
csali: próbanap az edzőteremben
belépőszolgáltatás: napijegy, 3.000 huf
főszolgáltatás: havi bérlet (korlátlan), 11.000 huf/hó
luxusszolgáltatás: saját öltözőszekrény, 7.000 huf/hó

Termékből ajánlat

Ha a piramisod készen van, akkor jön a következő varázslat: próbálj meg egy-egy termék vagy szolgáltatás helyett AJÁNLATOKAT értékesíteni. Természetesen a webshopban, vagy a weboldal “szolgáltatások” menüpontjában elérhetőek lesznek egyesével a termékek/szolgáltatások, de az értékesítési rendszered landolóoldalán ajánlatba csomagolva kínáld a vevőidnek ezeket.

Az ajánlatban
– összepárosíthatsz több terméket olcsóbb áron (ha együtt veszel sampont, balzsamot és szérumot, akkor 17.990 huf helyett csak 15.990 huf)
– adhatsz ajándékot a szolgáltatás mellé (ha megveszel 3 konzultációt, a 4. ajándék)
– adhatsz ingyenes extra szolgáltatást az ajánlatban (ha most kéred a gitárt, a tokot és a kottafüzetet, most ingyenesen kiszállítjuk + a 3 hónapos garanciát 1 évre emelkedik).

Az ajánlat lényege, hogy legyen benne SÜRGETÉS, HATÁRIDŐ, tehát muszáj legyen azonnal kérnie, különben csak a sztenderd áron kaphatja meg.

Látod, mennyi mindennel kell(ene) foglalkoznod már a nulladik lépésben? Hidd el, ha ezeket nem dolgozod ki, akkor csak pocsékolod a hirdetésekre a pénzedet. Persze, vásárlások lesznek enélkül is, ez nem kérdés. De vajon a működésed, a vállalkozásod hoz-e profitot? Na, ez az izgis, nem?

Ha most kicsit zsong a fejed, mert több ponton is hiányosságod van, és jól jönne a segítség, csekkold le az online tanfolyamomat, szerintem hasznos lesz neked!