A te terméked/szolgáltatásod mindenkinek jó? 0-99 éves korig hasznos minden férfinak és nőnek? Kéééétlem! Ha ebben a tudatban vagy most, azonnal gondold újra! Segítek hogyan! Miért kell szűkíteni a célcsoportot, miért nem lehet mindenkinek árulni?

Nagyon egyszerű a válasz: a célcsoport szűkítésével valójában nem kizárunk embereket, hanem elkezdünk megszólítani másokat.

Ebben a blogposztban elmondom neked, hogyan határozd meg a célközönségedet! Hidd el, ha csak annyit megteszel, hogy elkezdesz célzottan kommunikálni, akár 115%-kal* jobb eredményeket érhetsz el feliratkozók vagy eladás tekintetében.

/Ha nem csak részmegoldásra van szükséged, hanem komplex segítségre a vállalkozásod felfuttatásában, akkor nézz rá az ÜZLETI TERV ÉS MARKETING STRATÉGIA online tanfolyamra, aminek az első leckéje most ingyenes!/

Mi a lényeg?

Gondolj bele!

Sétálsz az utcán egy piros pulcsiban, tolod a piros biciklidet. Valaki kiált az utca másik oldaláról:
– Hé! – vagy azt, hogy
– Hé Te!
Oda nézel? Dehogy nézel!
És ha azt kiabálná, hogy
– Hé Te ott, piros pulcsiban azzal a piros bicajjal!
Akkor? Odanéznél? Ugyehogyugye?

Ezért kell jól meghatározni a célcsoportodat.
De írok egy másik példát, egy példát hirdetésre. Szerinted melyik talál a leginkább célba?
– Naprakész könyvelői tanácsadás vállalkozóknak
– Naprakész könyvelői tanácsadás fiatal női vállalkozóknak
– Naprakész könyvelői tanácsadás fiatal női vállalkozóknak Nagyváradon

A célcsoportnak azonban nem kell még szuper-pontosnak lennie, kezdetben elég, ha egészen jól körülhatárolod. Írok néhány példát:
– az én tanfolyamom kezdő-, és kisvállalkozóknak szól Magyarországon
– az én jóga órám székesfehérvári nőknek szól
– az én arckrémeimet olyan magyar nők veszik, akiknek fontosak a természetes összetevők.

Fontos! Ha egyszerre akarsz B2C (business-to-customer) és B2B (business-to-business) piacra is nyitni, az kettő különböző célcsoport: magánemberek és cégek.

Akkor most jöhetnek a szegmensek!

Ennek az a lényege, hogy a célcsoportodat homogén csoportokra bontsd. Ha maradunk a fenti példák egyikénél, akkor a magyar kezdő-, és kisvállalkozókat az alábbi szegmensekre tudod (pl.) osztani:
– akik még nem vállalkoznak, csak ötletük van,
– akik most vágnak bele/az elmúlt 3 hónapban vágtak bele,
– akik már vállalkoznak.

Látod? Az összes egy célcsoport része, de sokkal egységesebb, kisebb csoportokba rendeztük őket. Ennek pedig az a jelentősége, hogy célzottabban tudsz velük kommunikálni. Mielőtt felvázolnád a saját szegmenseidet, nézzünk néhány tényezőt, ami alapján szegmentálhatsz:
– demográfia alapján (kor, családi állapot, nem, jövedelem, foglalkozás, képzettség, vallás, stb.),
– lokáció alapján (kerület, város, régió, ország, nyelvterület),
– pszichográfia alapján (személyiség, életstílus).

A célcsoportod meghatározásának utolsó lépése, hogy a szegmensed tipikus szereplőit profilozod. Ehhez az AVATAR módszert javaslom. A módszer lényege, hogy elképzelsz egy tipikus embert, aki a szegmensedet képviseli, és készítesz hozzá egy adatlapot.

Profilozd az embereket!

A következőkben megmutatom, hogyan tudod profilozni a szegmenseidet. Fontos, hogy minden szegmensre készíts külön-külön Avatart, majd priorizáld aszerint, hogy melyikből lesz legvalószínűbben vásárlód. Kezdetben kizárólag rá fókuszálj, és a többieket fokozatosan vond be!

Demográfiai adatok

Beszédes név: Érdemes a legvégén adni egy nevet az Avatarnak, hogy később könnyedén tudj rá hivatkozni. Ilyen lehet Pattanásos Panna vagy Sportimádó Sebastian

Életkor: Itt én inkább egy intervallumot szoktam megadni, nem egy konkrét évet. Ha ezt jól kitöltöd, később a hirdetéseket is könnyebben be tudod majd állítani. pl.: 25-35 év

Nem: Az esetek 50%-ban fontos a szegmens neme, a kezdő vállalkozó példában viszont nem. Ha nálad nem fontos, akkor húzd ki.

Családi állapot: Fontos-e, hogy házas, vagy szingli? Ha nem, akkor hagyd üresen.

Gyermekei száma, életkora: Vannak termékek és szolgáltatások, ahol ez kiemelten fontos. Ha nálad is, akkor írd be. Ha nem az, hagyd üresen.

Lakóhely: Nagyon fontos kritérium, hiszen a hirdetéseid lokációját ez alapján tudod beállítani. Természetesen annyira legyél specifikus, amennyiben a helyzet megkívánja. Ha fizikai boltod van, akkor írd pl. hogy Budapest, Zugló. De ha webshopod országosan kiszállít, akkor elég azt beírni, hogy Magyarország.

Mottó: Van-e valamilyen életbölcsesség, ami jellemzi ezt a tipikus személyt? Ha semmi sem jut eszedbe, hagyd inkább üresen, ne ezzel húzd az időt!

Foglalkozás; Munkahelyi pozíció; Jövedelem; Legmagasabb végzettség: Általában sosem fontos mind a négy egyszerre. Ami a te szempontodból releváns, azt töltsd ki. Például felsővezető, havi 1M nettó bevétellel.

Célok és értékek

Ebben a részben olyan információkat kell beírnod, ami az Avatar tágabb értelemben vett életét mozgatják, nem közvetlenül a vállalkozásoddal kapcsolatosak.

Célok: Mi az Avatar célja az életben? Ha te fogyasztószereket árulsz, akkor ide ilyesmit írj be: Szeretne szép, karcsú, vonzó testben élni. Szeretné, ha megfordulnának utána az utcán.

Értékek: Milyen értékek szerint éli az életét az Avatar? A fenti példát folytatva: Úgy gondolja, hogy az igényes, egészséges, vonzó megjelenés alapvető fontosságú, önmagában a megfelelő belső tulajdonságok nem nyújtanak teljes értéket egy ember számára.

Kihívások és problémák

Ez a szekció nagyon fontos rész. Ez már a te szolgáltatásodra, termékedre reflektál, így szentelj neki különös figyelmet! A kettő tulajdonképpen azonos, vagy nagyon hasonló. A különbség inkább a szemléletben rejlik. A kihívás pozitív, míg a probléma negatív szemszögből vizsgálja ugyanazt a helyzetet.

Kihívás: Hogyan fogok lefogyni nyárra? Hogyan férek majd bele az elegáns ruhámba? Mit kellene tennem, hogy a strandon bikinit viseljek, és ne egyrészes fürdőruhát?

Probléma: Dagadt vagyok. Nem tudok lefogyni. Nem bírom megállni az evést. Nincs időm edzeni.

Ha ezt a részt jól kitöltöd, akkor félig megnyerted a csatát! Mindig jusson eszedbe ez a példa: fogorvosként nem a műszered minőségét kell reklámoznod, hanem a fájdalommentes kezelést

Információforrások

Ezt a rész nehéz kitölteni, sőt egyszerre nem is fogod tudni. A lényege, hogy detektáld azokat a forrásokat, ahonnan az Avatar az értesüléseit szerzi. Ezt egyrészt tippelned kell, másrészt megkérdezheted a vevőidet, vagy készíthetsz piackutatást idegenek bevonásával. Lássuk, milyen forrásokat gyűjts össze:
– könyvek
– újságok, magazinok (online és print)
– blogok, fórumok, weboldalak
– guruk, influencerek, youtuberek
– konferenciák, események, meetupok

Kifogások és szerep a vásárlásban

Az utolsó rész két fontos kérdésre keresi a választ. Mindkettőt jól gondold át, sok múlhat rajta, főleg a sales oldalad összeállításában segíthet sokat.

Kifogások: Legyél nagyon rosszindulatú, kritikus a saját portékáddal kapcsolatban. Listázz minden lehetséges kifogást. Amit lehet, azt kezelj proaktívan, amit nem lehet, arról pedig állapítsd meg, ha valaki ezeket mondja, nem potenciális vevő.

Szerep a döntésben: Ez a rész egy nagyon egyszerű kérdésre ad választ. Az Avatar egyedül dönt-e arról, hogy megvásárolja a termékedet/szolgáltatásodat, vagy ki kell kérnie valakinek a véleményét, jóváhagyását? Pl. házastársét, felettesét, barátjáét. Ez a későbbiekben nagyon fontos a számodra, hiszen ha nem dönthet egyedül, akkor nem várhatod majd el tőle a sales oldalon, hogy vásároljon, csak azt, hogy kifejezze az érdeklődését.

Mi a következő lépés?

Ha kész vagy a profilozással, és priorizáltad az Avatarokat, akkor egy óriási lépést tettél a siker felé. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy jó marketing rendszered legyen, ami folyamatosan hozza az új érdeklődőket, az új vásárlókat és ami újra és újra elad a mostani ügyfélkörödnek.

Ahhoz, hogy profi legyen a rendszer, szükséged van egy üzleti tervre, egy marketing startégiára és egy marketing tervre.

Ha elakadtál, és segítség kell a trevezésben, akkor keress meg, és hozzunk össze egy konzultációt, vagy kukkantsd meg az online tanfolyamot, ami 170+ perc videós anyaggal, 70+ oldal írott tananyaggal segít elkészíteni a vállalkozásod stratégiáját, ráadásul kapsz hozzá egy 34 oldalas letölthető munkafüzetet, amivel pontoról pontra haladhatsz a tervezésben!

Ja, és az első lecke ingyenes, szóval döntést elég azután hoznod, hogy megnéztd, milyen a tanfolyam: https://iriszbabanics.com/online-tanfolyam/

A bevezetőben említett 115%-ot az alábbi cikk alapján írtam: https://neilpatel.com/blog/homepages-vs-landing-pages/