Félelmetes az 50.000 huf KATA havonta, mi lesz, ha nem termeled ki az első néhány hónapban? Hogyan vágj bele főállás mellett a vállakozásba? Vajon a kisgyereked mellett is lenne időd egy márkára?

Téged is hasonló kérdések foglalkoztatnak? Nem vagy egyedül, a legtöbb kezdő vállalkozó gondolkodik ezeken. Ebben a posztban egy olyan stratégiát mutatok, ami segít eloszlatni a kétségeidet.

A posztban logikailag fordított sorrendben vázolom fel, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy a vállalkozásod első napjától bevételed legyen. Ez azért van, mert így könnyebb átlátnod az összefüggéseket, és remélhetőleg elkerülöd azt a tipikus kkv vállalkozó hibát, hogy erőből, direkt hirdetésekkel akarod letartolni a piacodat.

Jelentsd be az indulásodat egy lelkes közegnek

Kiváltod a vállalkozói engedélyt, szólsz, hogy lehet vásárolni és már érkeznek is a megrendelések/foglalások. Túl szép, hogy igaz legyen? Nem az, csak okosan kell csinálni!

Kicsit részletesebben: az a célunk, hogy ADDIG NE LEGYÉL VÁLLALKOZÓ, ameddig nem adsz el, vagyis ADDIG NE FIZESS ADÓT, ameddig nincs forgalmad. Ebben szerintem egyetértünk.

Vagyis, csak szólsz és már vásárolnak is! Vagy nem. Ez a kommunikációdon múlik, de ha nem vagy béna, fognak, ez tuti!

Ahhoz, hogy a vállalkozásod első napján tudj eladni, arra van szükséged, hogy tudj kinek szólni arról, hogy már elindultál, és szabad a vásár.

De kiknek szólj és hogyan?

Építs email listát

A mai napig az emailes kommunikáció a leghatékonyabb marketing eszköz számos tekintetben. Talán saját tapasztalatodból, talán híresztelésekből azt gondolod, hogy az email marketing halott, de hidd el, ez nincs így. Számos nemzetközi statisztika mutatja, hogy az emailes kampányok hozzák a legnagyobb ROI (return-of-investment = megtérülés) számokat, ezen kívül a promóciók fogadtatása is itt a legkedvezőbb. A számos statisztikák közül az egyiket (Optimonster, 2019) ide kattintva részletesebben el is olvashatod. A statisztikák mellett a saját szakmai tapasztalatomat is megemlíteném: az emailes bázis a legmegbízhatóbb, legtöbbet vásárló közeg.

Amellett, hogy az emailes kommunikáció hatékony, kifejezetten olcsó is, összehasonlítva más promóciós eszközökkel.

Éppen ezért nem kérdés, hogy EMAILBEN kell SZÓLNOD a követőidnek, hogy MEGNYITOTTÁL.

Email listát építhetsz anélkül is, hogy vállalkozó lennél. Az egyedüli dolog, amire figyelned kell, hogy az adatkezelési tájékoztatód rendben legyen, vagyis szabályosan gyűjtsd azokat a címeket.

Most, hogy már tudjuk, hogy ahhoz, hogy a VÁLLAKOZÁS ELSŐ NAPJÁN máris VÁSÁRLÁSOD legyen, szükséged lesz egy email listára.
Nézzük meg, hogyan építhetsz fel egyet.

Kommunikálj, adj tartalmat

Sosem adunk el azonnal, első érintésre, sőt az email címet sem azonnal kérjük el.

Kezdetben hasznos, érdekes, ingyenes tartalmakkal kápráztatjuk el az érdeklődőket, és csak UTÁNA kérjük meg őket, hogy adják meg az email címüket vagy vásároljanak. Van egy csodálatos kis példa, amit majdnem minden marketinges elsüt egyszer az életében, amikor az előző igazságot magyarázza: a kezét sem kéred meg a lánynak/ mondasz igent a srácnak az első találkozó alkalmával. Először randevú, vacsora, mozi, majd együtt járás, közös hétvégék, nyaralások. Ugye? Nah, hát ugyanez van a marketingben is.

Vagyis: tudjuk, hogy email lista kell, de nem ordíthatod a világba (az internetbe), hogy “Add meg az email címedet, mert hamarosan küldök egy levelet, hogy vásárolj!”. Ki lenne az a hülye, aki erre megadja neked?

Neked, a leendő vállalkozónak le kell nyűgöznöd a potenciális vásárlódat. El kell varázsolnod, meggyőznöd, hogy szakértő vagy, hogy bízhat benned, hogy veled jár a legjobban. Vagyis INGYEN kell tudást, történeteket, érdekességeket, szórakoztatást nyújtanod, mielőtt viszonzásul az email címét vagy a pénzét kéred tőle.

Szerezz érdeklődőket, ragadd meg a figyelmet

Huh, lassan a végére érünk. mit már tudsz:
– a vállalkozásodat elég, ha akkor indítod el, amikor már van egy tömeg, akiknek szólhat szóla.
– ennek a tömegnek emailen mondo, hogy szabad a vásár.
– az email címeket nem úgy kéred, hogy “Hé, nem ismersz még, de add meg az email címed, mert neked az jó lesz!”, hanem hasznos, érdekes tartalmakat adsz először, és később kéred, hogy köteleződjön el az irányodba.

Vagyis már csak egy kérdés maradt: HOGYAN mutasd meg a csillogó-villogó tartalmaidat a lehetséges vásárlóidnak?
Hogyan találd meg őket?
Hogyan kommunikálj velük?
Hogyan tedd mindezt úgy, hogy ne kerüljön csilliárdokba?

Erre (sajnos) nincs egyértelmű válasz, de mondok majdnem tuti lehetőségeket: indíts egy blogot, amit kiegészítesz egy Facebook és/vagy Instagram kommunikációval (ha nincs túl sok időd, pl. baba vagy főllás mellett vágnál bele, akkor egyelőre a blogot elhagyhatod).

Ha megvan a platform, akkor pedig kommunikálj, kommunikál… KOMMUNIKÁLJ. Hál’ Istennek, mivel még nem vagy vállalkozó, így nem tudod elrontani azzal, ha csak sales posztokat (Vegyél!Vegyél!Vegyél!) teszel ki, vagyis tutira egészen jól fog menni.