Egy másik bejegyzésben összegyűjtöttem 3 kritikus hibát, amit ha elkövetsz, csak égeted a pénzt a Facebookon. Az első ilyen hiba a kiemeléssel való hirdetés, és ma részletesen kifejtem, miért van ez. A tapasztalataim szerint 10/8 kezdő- vagy kisvállalkozás kizárólag kiemeléssel hirdet FB-n, és az eredményeik csapnivalóak, így jellemzően ki is ábrándulnak a platformból. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor görgesd végig ezt a posztot, értsd meg, miért nem jó ez a módszer, és felejtsd is el… örökre!

A poszt végén találsz egy olyan esetet, amikor azonban én is használok kiemelést, azt is olvasd el!

TÖREDÉKÉT ÉRED EL A FUNKCIÓKNAK

Bár sokat fejlődött a kiemelés funkció az évek alatt (pl. a célközönség beállítása), de a legfontosabb hirdetési  paramétertől fosztod meg magad, ha így hirdetsz.

A hirdetéseidnek mindig van egy célja: sok emberhez akarsz eljuttatni egy üzenetet; népszerűséget szeretnél (lájkokat, kommenteket); szeretnéd, ha a videódat megnéznék; eladni szeretnél; egy blogposzra akarod terelni az embereket, stb.

A kiemelés azonban nem képes ezeket a célokat beteljesíteni. Ha megfelelő módon hirdetsz, akkor a FB óriási segítséget nyújt neked. Például, ha videómegtekintés a célod, akkor videós kampányt hozol létre, így a FB a megadott célcsoporton belül olyanoknak mutatja majd meg a hirdetésedet, akik jellemzően megnézik a videókat.

Másik példa: ha egy külső oldalra (pl. blogposzt), akarod átirányítani az embereket, akkor Megfontolás/Forgalom típusú kampányt kell létrehoznod azért, hogy a FB a megadott célcsoporton belül olyanoknak mutassa majd meg a hirdetésedet, akik jellemzően kattintanak egy cikk kedvéért.

NEM TUDSZ A/B TESZTELNI

Hirdetni nem szabad tesztelés nélkül. Magadtól 100%, hogy nem fogod tudni, mi kell a követőidnek, hogy mire reagálnak éppen. Általában igaz, hogy a te véleményed/ízlésed nem tükrözi a követőid/célcsoportod többségének az ízlését.

Rövid kitekintés, valós eset:

2018-ban egy ügyfelemnek futtattam FB hirdetéseket. Gyümölcs-és zöldségvásárokat hirdettünk az ország több pontján, és akkor az édesburgonyának volt szezonja. A felhasználható képek közül nekem egy ínycsiklandozó és profi fotó tetszett meg arról, amikor tálalják a sült batátát. Tapasztalatból azonban tudtam, hogy legalább egy olyan kreatívot is el kell készítenem a hirdetéshez, ami nekem egyáltalán nem tetszik, így a tesztelt második képen sáros burgonyák voltak egy vödörben.

facebook-hirdetés-tesztelés-iriszbabanics.com

Találd ki, melyik teljesített jobban? 8 lokáció közül 7 helyszínen a sáros krumpli győzött, és egyedul Budapest II. kerületében szerették jobban a mesterszakácsi műremeket.

A Facebook hirdetési fiók (vagy az Üzleti fiók) egyik legnagyobb előnye, hogy könnyedén átlátod a futtatott hirdetéseket. Egyetlen pillanat alatt el tudod dönteni, hogy a KÉK vagy a PIROS hátterű kreatívoddal teljesít-e jobban az adott hirdetésed. Ez pedig kulcsfontosságú ahhoz, hogy megtérülő és ütős hirdetéseket készíts.

NEHEZEN ÁTLÁTHATÓ

Az előző ponthoz tartozik, hogy az egyszerű kiemelések, amit utána a FB oldalról ellenőrzöl, nagyon nehezen láthatóak át, összehasonlítani őket meg pláne kínszenvedés. A Facebook hirdetési fiók (vagy az Üzleti fiók) használatával azonban összehasonlíthatod és különböző analíziseknek vetheted alá a hirdetéseidet. Ha akarod, azonnal kiszámolja neked a CTR-t (átkattintási arány), vagy megmutatja a gyakoriságot (azok közül, akiknek megmutatta a platform a hirdetésedet, egy felhasználó átlagosan hányszor látta a hirdetést).

instagram-facebook-hirdetés-workshop-iriszbabanics.com

AMIKOR MÉGIS MEGENGEDETT A KIEMELÉS

Egyrészről – természetesen – ha már mestere vagy a FB hirdetéseknek (amiket a hirdetési fiókból indítasz), akkor már van elég tudásod hozzá, hogy egyszer-egyszer (akár időhiány miatt) kiemeléssel dolgozz.

Egy másik eset azonban sokkal fontosabb: az Instagramon való hirdetés.

Bevallom, én az instám posztjainak a 90%-át megtámogatom egy kisebb összeggel, és ezeket a hirdetéseket az applikációból indítom egyszerű kiemeléssel. Egyrészt eléggé jól fel van építve ez a funkció, másrészt a fontos hirdetéseimet (akár FB, akár insta a platform) továbbra is a hirdetési fiókból kezelem. A posztok kiemelése azonban nem több, mint ami: magát a posztot akarod eljuttatni egy meghatározott csoportnak. Nincs más szándék, nincsenek rejtett remények (pl. vásárlás ösztönzés, kattintás generálás). Éppen ezért te is bátran alkalmazhatod!

Bízom benne, hogy ez a bejegyzés ráébresztett arra, hogy nem kifizetődő kiemeléssel hirdetni. Ha a leírtak között találtál újdonságot, vagy olyat, amit nem értesz, és szeretnél jó, megtérülő és ütős hirdetéseket, akkor várlak az 1 napos workshopomon, ahol a saját fiókodban, a saját vállalkozásodnak hozunk létre hirdetéseket.