A közösségi média egyik óriási előnye, hogy nem kell a véletlenre bízni azt, ki látja a tartalmaidat, hanem megtámogathatod minden kampányodat fizetett hirdetéssel. Ám nem mindegy, hogy hogyan hirdetsz, hiszen ha az alapok rosszak, akkor a világ összes pénze sem lesz elég, hogy átütő sikert érj el. Ha pedig szűkös a költségvetés, akkor pláne!

Ezért írtam össze a TOP3 hibát, amit ha elkövetsz, tutira égeted a pénzedet. Az meg elég nagy butaság, nem? A cikkben további 2 blogposztot is ajánlok, amivel még részletesebben megismerheted a hirdetéseket. Azokat se hagyd ki!

KIEMELÉS

A vállalkozók többsége úgy gondolja, hogy futtat hirdetéseket a Facebookon. Amikor rákérdezek, hogy milyen beállításokkal, akkor rendszeresen kezdődik úgy a válasz, hogy “A kiemelésnél mindig beállítom…”

EEEGGGGGG… rossz válasz!

A kiemelés funkció a lusta és tájékozatlan felhasználóknak készült. Azoknak, akik nem akarják az időt, az energiát vagy a pénzt rászánni, hogy a mélyére ássanak, hogyan érdemes hirdetni ezen a platformon.

Ugye te nem akarsz tovább közéjük tartozni?

A Facebook tudja, hogy minden vállalkozó vágyik a több követőre, több lájkra és kattintásra és hogy a “gyorsan-könnyen” verzió mindenkinek vonzó. Mivel a Facebook sok pénzt akar látni a hirdetésekből, BUMM… megszületett a KIEMELÉS gomb.

Ezzel azonban égeted a pénzt. Az esetek 99%-ban nem jó választás, és nem fogod elérni a kitűzött céljaidat ezzel a megoldással. Ha szeretnél többet tudni arról, hogyan tudsz az aktuális célodnak megfelelő hirdetést készíteni, hamarosan publikálok erről is egy bejegyzést, figyeld a FB/insta oldalamat!

Szóval, fejezd be a kiemelés funkció használatát, és kezdj bele a profi, valóban működő és megtérülő hirdetések elkészítésébe (pl. erről szól az egyik KKV SOCIAL MEDIA workshopom, ha érdekel, olvasd el a programot itt)!

ROSSZ CÉLCSOPORT

A megfelelő célcsoport kiválasztása a marketinged számtalan területén fontos, a hirdetések esetében azonban fundamentális.

Lehet rossz célcsoporttal hirdetéseket futtatni? Lehet.

Lehet rossz célcsoporttal lájkokat és weboldal kattintásokat elérni? Lehet.

Megéri rossz célcsoporttal hirdetéseket futtatni? Nagyon nem.

Először ott ég el a pénzed, amikor a FB észreveszi, hogy a célközönséged nem releváns, nem ugrik rá a hirdetésedre és csak ímmel-ámmal jönnek a reakciók. Ekkor szépen elkezd emelkedni az eredményhez tartozó költség (pl. a kattintási ár).

Aztán meg még több pénzt dobsz ki az ablakon, amikor azt a kevés embert próbálod aktivizálni, akik mégis reagáltak a hirdetésedre (kattintottak, vagy lájkolták, stb). Hiszen ők nem valódi érdeklődők, tehát még ha át is kattintottak a weboldaladra, ott vásárolni/ ajánlatot kérni már nem fognak.

Ezért mindenképpen fontos, hogy megfelelő célcsoportoknak hirdess. Korábban a mikro-targetálás (célzás) volt a legjobb megoldás (akár csak 2500 embernek hirdetni), de az egyre okosodó FB algoritmus ma már tágabb, néhány százezres célcsoportokra is remekül működik. Mi 500.000 főnél nagyobb célcsoporttal nem, vagy csak ritkán dolgozunk.

Ha bővebben olvasnál a célcsoportok beállításairól, akkor kövess be valamelyik közösségi média felületen, mert erről már kész a cikk, és hamarosan publikáljuk!

EGYETLEN KAMPÁNY/HIRDETÉSI SZETT/HIRDETÉS

Ahogy korábban írtam, a vállalkozók, sőt egyes “szakemberek” már ott elbuknak, hogy csak kiemelésekkel hirdetnek. Ám sajnos nem elég, ha megugrod ezt az akadályt, és a hirdetéskezelőn keresztül hirdetsz, ott is számtalan buktató van, ami feketelyuk a pénztárcád számára.

A harmadik óriási hiba, ha NEM TESZTELSZ!

2015 óta foglalkozom FB hirdetésekkel elköltöttem több millió forintot a platformon, és havonta közel félszáz tesztet indítunk a munkatársaimmal, de még én sem tudom biztosan, mi fog működni egy-egy új ügyfélnél. Éppen ezért az első közös hónapban a legfontosabb, hogy minél több tesztet indítsunk, és kiderítsük, melyik kommunikáció működik, és melyik egyáltalán nem.

Szóval amikor egy hirdetést megtervezel, mindenképpen gondolj arra is, mit tesztelj, mi az, amit nem tudsz 100% biztosan. Írok egy szemléletes példát, ami tavaly, 2018-ban történt velem.

Az ügyfél gyümölcs- és zöldség vásárokat szervezett. A kampány célja az volt, hogy átkattintsanak a weboldalra, a hirdetései szetteket különböző városokra és kerületekre állítottuk be. Vagyis egy-egy kampányban alapból 6-8 hirdetési szett szerepelt. Már itt is elkezdtünk tesztelni. Voltak olyan hirdetések, amik egy-egy kerületre futottak, és volt, ami egész Budapestre. Arra voltunk kíváncsiak, jobban működik-e az egyik a másiknál.

Az igazán alapos teszteket azonban a hirdetési szinten végeztük. 7-8 hónapon át teszteltük:
– a kreatívot
– a hirdetési formátumot
– a címsort
– a leírást

Kiderült, hogy a 2. kerület kivételével mindenütt jobban működnek a naturális képek (pl. sáros batáta), mint a gyönyörű, beállított fotók (pl. édesburgonyás előétel). A videós formátum messze jobban működött mindenütt, mint az egyszerű képek. A működő címsor pedig 2 hónap alatt kikristályosodott.

Remélem, sikerült rámutatnom, mennyire fontosak a tesztek, és te is belevágsz hamarosan!
Ha úgy érzed, egyedül nem megy, gyere el a kövi workshopra, aminek a második fele színtiszta gyakorlás.