Április 17-én részt vettem a Startup Safari-n, de nem mint látogató, hanem végre előadóként, Magyar Kata partnereként. Előadásunk témája a lokáció alapú marketing volt.

A Startup Safari nem egy szokványos konferencia.

A kezdeményezés eredetileg Berlinből indult, azonban azóta Európa, sőt a világ több országában is megrendezésre kerül az esemény. Ilyenkor a cégek bemutatkoznak és előadásokat tartanak, valamint a helyi startup közösségek is nagy szerepet vállalnak a rendezvény sikerességében.

A Startup Safari idején gyakorlatilag Budapest 2 napra egy konkrét startup fesztivállá válik, hiszen a város számos pontján kerülnek megrendezésre az izgalmasabbnál izgalmasabb és hihetetlen tanulságos előadások. Először majdnem beültem a közönség soraiba, aztán fel kellett eszmélnem. El is magyarázom nektek, miért.

A kezdeti zavartságom oka az volt, hogy mióta Startup Safari van Budapesten én mindig ott voltam, mint látogató. Most viszont más volt a helyzet. Én is előadtam, szóval a közönség széke helyett a vetítővászon mellett volt a helyem. Majdnem eltévesztettem, de Kata szerencsére még időben szólt, így nem rajtam nevetett az egész terem.

Mindezek után, azért mégis sikerült tudatosítani a szerepemet. Mi a lokáció alapú marketingről tartottunk előadást. Ez egy felkapott témának számít a marketingesek körében, hiszen a technológiák folyamatos fejlődése és összefonódása ma már elképesztő kampányokat eredményezhet.

Mint ahogy a nevében is megtalálható, a lokáció alapú marketing lényege, hogy olyan offline és online stratégiákat alakítunk ki, amelyek ügyfeleink/vásárlóink földrajzi helyzetéhez igazított és összefügg vele.

Amellett, hogy bemutattuk és definiáltuk az alapfogalmakat, számos best practice példát hoztunk a világ különböző területeiről és különböző szakterületeiről. Ezután igyekeztünk interakcióba lépni a közönséggel.

Szerencsére akadtak önkéntes szellemű személyek. Közösen ötleteltünk velük, hogy az ő üzletükre milyen lokációs stratégiákat lehetne alkalmazni, de ezen kívül mi is hoztunk pár kidolgozott AVATAR-t Instagram példákon keresztül. Ezt követően kis csoportokba osztottuk őket és ugyanezt a feladatot kapták.

Számomra nagyon nagy élmény volt a Startup Safari-n előadni. Egy olyan rendezvényen, amit éveken keresztül csak, mint látogató követtem figyelemmel. Abban is biztos vagyok, hogy nem ez volt az utolsó közös előadásom Katával, hiszen nagyon pozitíva volt a visszajelzés a közönség részéről, valamint a csapatmunka is zökkenőmentes és élvezetes volt.