Érthető okokból csakis olyan személyhez érdemes marketing tanácsokért fordulnod, akinek bízol a tudásában, és ismered a szakmai múltját. Ezért is készítettem ezt a bemutatkozó posztot, ami a „Ki is az a Babanics Írisz? Miért bízhatsz abban, amit mond? Hogyan is lett kkv-marketing tanácsadó?” kérdéseket fogja részletesen megválaszolni neked.

Ha elolvasod a bejegyzést, akkor

  • egyrészt megismerhetsz engem, így el tudod dönteni, hogy a stílusom mennyire szimpatikus neked;
  • látni fogod a marketing tanácsadói pályám fontosabb mérföldköveit;
  • továbbá nyitott könyv lesz előtted mindaz, amit mostanáig a marketingről, a vállalkozói létről és a tanácsadásról tanultam és gondolok.

Egyúttal bízom abban, hogy a sztorim inspirációs löketet is adhat neked. Mások történeteiből ugyanis mindig sokat lehet tanulni. Ahogy én is folyamatosan szintet tudtam lépni a vállalkozásommal, úgy előtted is szabad a pálya.

Helyezd tehát magad kényelembe, én pedig röviden elmesélem neked, hogyan is lettem kkv-marketing tanácsadó?

2017 nyarán felhagytam a kimondottan kivitelezési munkákkal, és azóta 100%-ban a tanácsadói munkámra koncentrálok. Ennek a legfőbb oka az, hogy ebben vagyok a legjobb: megérteni – átlátni- rendszerbe illeszteni.

1. pont: 15 munkahely után rájöttem, hogy a 9:00-17:00-ig tartó munka nem az én utam

Sokáig küszködtem azzal, hogy egyik cégnél sem találtam a helyemet. Volt ahol a munkaidővel volt a bajom, volt ahol a munkával és olyan is, hogy a főnökömmel.  A leghosszabb munkaviszonyom az utolsó helyen volt, ahol 13 hónapig bírtam, majd felmondtam, és saját vállalkozásba kezdtem.

2. pont: Önkéntes lettem az Impact Hub Budapest közöségi irodában

Ahogy másoknak sem, úgy nekem sem ment zökkenőmentesen az átállás a vállalkozói létre. Már egy hónapja vergődtem a vállalkozás-ötletemmel, amikor egy új ismerősöm mesélt nekem az Impact Hub Budapest önkéntes programjáról: heti 10 órát önkéntes host vagy náluk, cserébe korlátlan tagságot kapsz a közösségi irodába.

Ez kellett nekem (és ez kellene minden kezdő vállalkozónak): közösségbe kerültem, ahol kezdő-, és sikeres vállalkozókkal találkoztam. Kérdezhettem és tanulhattam. Nem is telt el sok idő, alig egy hónap alatt megkaptam az első megbízásomat.

3. pont: Megkaptam az első szabadúszó megbízásaimat

A legelső pillanatban még nem is marketinggel akartam foglalkozni (önéletrajztanácsadás volt a profilom), de a kereslet kínálatra lelt: valakinek marketingesre volt szüksége, én pedig értettem hozzá, így belevágtunk egy próba-projektbe.

Kezdetben teljes kivitelezést is vállaltam, ráadásul bőven ár alatt dolgoztam, hiszen nem könnyű ezen a piacon információhoz jutni, így a saját utamat tapostam ki.

Első ügyfeleim között volt a Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra, az Impact Hub Budapest és a Perla Skincare.

4. pont: Sokat beszélgettem vállalkozókkal a kkv szektorból

A kkv marketing nagyon sokban különbözik attól, amit az egyetemen tanítanak, vagy attól, amit a “nagyok” csinálnak. Itt mások a célok, más az egész közeg.

Hamar megtanultam, hogy marketingesként nem csupán a marketingben kell segítenem. Van itt vállalkozási ismeretek, pénzügy, PR és még coaching is.

A kkv szektorban minden személyes, így nem is dolgozom olyan emberekkel, akik nem szimpatikusak, akikre nem tudok barátként tekinteni. Minden cégemet hitelesnek és korrektnek gondolom, a tulajdonosokat/ munkatársakat pedig jófejnek.

5. lépés: Eldöntöttem, megterveztem, belevágtam

Közel 1 éves vállalkozási tapasztalattal a hátam mögött úgy éreztem, hogy megtaláltam a tevékenységet, ami nekem való, ez volt a tanácsadás.

A legrövidebb út valahová az egyenes, így én is ezt választottam: szóltam az akkori ügyfeleimnek, hogy megváltozik az együttműködés, mások lesznek a keretek, a díjak és szabályok, és egy rövid átmeneti időszak után (hiszen nem korrekt egyik napról a másikra váltani) már minden ügyfelemnél tanácsadóként dolgoztam.

Mellette egyébként megmaradtak a kivitelezési munkák is, csak kisebb volumenben. Viszont egyre többen fordultak hozzám, ezzel párhuzamosan pedig egyre komplexebb igények is jelentkeztek.

Emiatt komoly segítséget jelentett, amikor Ábel személyében lett egy asszisztensem. A személyes márkám szépen növekedett, én jellemzően tanácsadásra koncentrálhattam, Ábelt betanítva pedig számos operatív teendő került le a vállamról. 

Ma már helikopter nézetből mondhatjuk, hogy a későbbi Cloud Ügynökség alapjait ekkoriban kezdtük el lefektetni

Most pedig nézzük, hogy az elmúlt két évben mi történt!

Fordulópont és döntés a továbbiakról

2019 tavaszán szembe kellett nézem egy erőteljes dilemmával. Akkortájt már nagyon sok ügyfelem volt, hozzájuk pedig számos kivitelezői munka kapcsolódott. Egyszerűen nem bírtam, pontosabban fogalmazva nem bírtuk tovább energiával.

Nálam egyértelmű cél úgy teljesíteni a bevételi elvárásokat, hogy átlag napi 4-6 óránál többet ne kelljen dolgoznom. Ekkoriban a kitűzött havi nettó 400 – 600 ezres bevételi szintet rendre teljesítettem, de ehhez rendre napi 8-10 órát kellett dolgoznom.

Nem volt mese, leültem átgondolni, hogy milyen irányba megyek tovább. A döntésemnél két tényező játszott meghatározó szerepet:

  • egyrészt csak tanácsadónak lenni szerintem veszélyes. Ebben a formátumban gyakorlatilag elveszíted a kapcsolatom a mindennapi munkával, így lemaradhatok az aktuális trendekről és aktualitásokról, és szép lassan elavulhat a tudásom.
  • plusz az egyetemen tanítva megismerkedtem három lánnyal, akik épp egy kis butik ügynökség alapítását fontolgatták.

Előálltam egy ötlettel: „mi lenne, ha nálam lennének gyakornokok egy kis ideig?”

Gyakorlatilag win-win helyzet volt, hiszen ők belülről ismerhették meg egy ügynökség működését, később pedig partnerekké válhatnak, én pedig abban a formátumban működhetek, amit a legjobban szeretek.

A lányok igent mondtak az ötletemre, 2019 júliusában pedig megalakult Cloud Ügynökség.

Rengeteg munka, és még több megszerzett tapasztalat

Az alapítás után jött csak a kemény munka, hiszen elkezdtem felépíteni egy kis marketing ügynökséget. Továbbra is szem előtt tartottam, hogy nem akarok napi 4-6 óránál többet dolgozni, de fel kellett ismernem, hogy ez nem fog egyik napról a másikra megvalósulni. 

Junior munkatársakat tanítottam be, csapatot kellett szerveznem, mindezt nulla cégvezetői tapasztalattal. Az elmúlt egy év ráadásul nemcsak munka szempontjából, hanem pénzügyi fronton is húzós volt. Az első 6 hónapban nagyon sok pénzt kellett befektetnem az ügynökségbe, és átlagosan mínusz 85 ezer forint volt az eredményünk havi szinten.

Merthogy a bevételek növekedése mellett nőttek a kiadásaink is. A lányoknak például azokat a munkaóráit is fizettem, amikor tanultak, vagy új dolgokat mutattam nekik. Közben lett egy irodánk is, aminek a berendezése és fenntartása szintén pénzbe kerül.

2020. elején volt az igazi mélypont, ekkor a saját fizetésem kárára, plusz kisebb kölcsönökkel vészeltük át ezt az időszakot. Egyszerűen biztos voltam benne, hogy az eredményeknek javulniuk kell.

Pontosan így is történt, a második 6 hónapunk már profitábilis volt, az elmúlt három hónap pedig folyamatosan javuló eredményeket hozott. 

Végre különvált az ügynökségi, és a tanácsadói tevékenységem

Az ügynökség alakulásával egyidőben 6 hónapon két dolgot csináltam folyamatos jelleggel:

  • amikor csak lehetett, képeztem magam szakmailag;
  • emellett pedig ügyfeleket szereztem.

Ahogy fejlődött a csapat, úgy helyezhettem egyre nagyobb fókuszt az ügynökség fejlesztésére.

Ezért mostanra eljutottunk oda, hogy külön tudom választani a marketing tanácsadást jelentő Babanics Írisz márkát, valamint a kivitelezést jelentő Cloud Ügynökséget.

Amit a marketing tanácsadásban a legjobban szeretek

A marketing tanácsadás számomra, egyfajta szerelem tevékenység. Ebben a feladatkörben találkozom hozzád hasonló, valódi vállalkozókkal. Az egyéni konzultációk alkalmával van lehetőségünk beszélgetni, ott alakítunk ki személyes kapcsolatokat.

Leginkább induló és mikro vállalkozásokra fókuszálok, mert azt szeretem a legjobban, amikor a semmiből teremtünk valamit. Imádom azt a kiindulási helyzetet, amikor valaki pusztán egy homályos ötlettel, egy indulófélben lévő vállalkozással keres meg. 

Aztán a közös munka keretei között a semmiből elkezdünk alkotni. Felépül egy weboldal, lesznek követők, megérkeznek az email feliratkozók, és az első váráslásokra is sor kerül. Ez egy hálás, ugyanakkor roppant nehéz feladat, kihívásokkal teli feladat, amit imádok csinálni.

Hogyan tovább?

Köszönöm, hogy végigolvastad a történetem, bízom benne, hogy hozzáadott értékkel bírt a számodra. Most már könnyebben dönthetsz arról, hogy szeretnél-e velem dolgozni.

Az együttműködésünk lehetséges formáit ide kattintva láthatod. Ha pedig inkább még tanulnál és olvasnál, akkor ajánlom figyelmedbe a blog felületét, illetve az ingyenesen letölthető anyagot, amivel validálni tudod a vállalkozás ötleted.